Pravilna nega božične zvezde
December je čas, ko se na naših mizah ponovno pojavi tradicionalna božična zvezda, katere listi so obliti v zapeljivo rdečo, snežno belo ali moderno rožnato barvo. Je obvezen del božične dekoracije, kateri s svojo eleganco in brezčasnostjo doda piko na i. Vendar, kaj narediti, kadar listi božične zvezde začnejo predčasno veneti in s tem popolnoma uničijo njen čar?
Euphorbia pulcherrima ali nam znana pod imenom božična zvezda, že vrsto let velja za tradicionalno božično rožo. Ta živahna rastlina izvira iz Mehike in raste v obliki velikega grma, katerega višina lahko doseže tudi 5 metrov. Zaradi njene simbolike dobre volje in duha skupnosti, se v decembrskem času odlično obnese tudi kot darilo.
Opojna rastlina cveti pozimi, zato velja za nepogrešljiv namizni okras v času božičnih praznikov. Veliko ljudi je zaradi njenih priveskov, ki se bahajo v rdeči, beli ali rožnati barvi zmotno prepričanih, da rastlina cveti v naštetih barvah, kar seveda ne drži. Njeni drobni rumeni cvetovi, imenovani ciatija, se nahajajo na vrhu poganjkov.
Ker ne želimo, da bi morali vašo božično zvezdo zavreči takoj po praznikih, vam v spodnjem priročniku razkrivamo nasvete, s katerimi jo lahko ohranite pri življenju tudi več let!
Nakup božične zvezde
Če želite, da vaša božična zvezda služi dolgo, se je na začetku potrebno pozanimati od kod prihaja. Torej, ali je ta uvožena ali je bila vzgojena v slovenski vrtnariji. Slednje veljajo za veliko boljše, saj je njihov prevoz do cvetličarne bistveno krajši od tistih, ki so se podale na dolgo pot iz tujine in posledično bile veliko dlje izpostavljene nizkim temperaturam, ki so jih oslabile.
Prav tako ni priporočljivo kupiti božične zvezde, ki vas je kot naročeno že pričakala ob vstopu v veleblagovnico, saj najverjetneje že kar nekaj časa počiva na prepihu, ki jo slabi. Ob njeni ustreznosti se lahko prepričate tudi sami. Pred nakupom si dobro oglejte njene rumene cvetove, ki počivajo ob barvnih priveskih. Če so ti na pogled čvrsti, to nakazuje na dobro kvaliteto rastline.
Pomembno je tudi, da božično zvezdo med transportom do doma, ovijete v papir. S tem boste preprečili, da bi nizke temperature rastlino uničile. Ob nakupu zvezde v cvetličarni ali vrtnariji, bodo za ustrezno zaščito pokrbeli njihovi strokovnjaki.
Primerna svetloba in temperatura
Priporočljivo je, da božični zvezdi zagotovimo vsaj 6 ur posredne sončne svetlobe. To pomeni izogibanje direktnemu prodiranju sončnih žarkov na rastlino, ki bi lahko povzročili izpadanje listov.
Idealna temperatura prostora za božično zvezdo, se giba med 17 in 22 stopinj celzija. Prav tako je pomembno, da božično zvezdo ne postavimo v bližini hladnih oken, prepiha iz peči ali klimatskih naprav ter odprtih vrat in oken, s čimer bi rastlino lahko poškodovali.
Zalivanje
Že znano in precej preprosto pravilo zalivanja, velja tudi za božično zvezdo. Torej, rastlina ne sme biti presuha ali prekomerno zalita.
Če boste zvezdo zalivali prekomerno, bo to vodilo v zamakanje in posledično koreninsko gnilobo in odmrtje rastline. Če bo pa ta zalita premalo, bo rezultat rumenenje in odpadanje listov.
Torej, kako vedeti, kdaj je naša božična zvezda zalita v pravih količinah? Preprosto! V zemljo potisnite prst, približno 2 cm v globino in preverite, če rastlini primanjkuje vode ali ne.
Če ste še vedno v dvomih, kako pravilno zaliti vašo božično zvezdo, je bolje, da to zalijete manj in pogosteje, kot redko in v velikih količinah.
Vse dodatne nasvete pravilnega zalivanja, najdete v našem preteklem članku: ”Vodnik za začetnike - Kako pravilno zaliti rastline?”
Gnojenje
Kadar se odločite za nakup božične zvezde, vas bo ta v cvetličarni čakala s predhodno pognojeno zemljo.
Nasvet: Zvezdo lahko kljub temu tedensko dognojujete s tekočim gnojilom.
V primeru, da želite božično zvezdo ohraniti pri življenju tudi po praznikih, bo gnojenje ob presaditvi nujno potrebno.
V času spomladanskega mirovanja rastline in vse do začetka poletja, božične zvezde ni potrebno gnojiti, pozneje ponovno dognojujemo na 10 dni.
Razmnoževanje
Tako je, božično zvezdo lahko vzgojite tudi v domačem okolju!
Vsak ljubitelj rož ve, kako čudovito je svoje rastline spremljati že od samega začetka. In ker ima božična zvezda poseben čar, vam razkrivamo, kako lahko iz matične rastline ustvarite potaknjence.
Spomladi postavite stebelne potaknjence, dolge približno 10-15 cm v vročo vodo. Počakajte približno 24 ur, da se ustavi iztekanje mlečka, nakar jih posadite v majhne lončke z zemljo.
Sledi še le čakanje na prelepe, unikatne božične zvezde, izpod vaših rok.
POZOR! Pri delu uporabljajte rokavice, saj mleček draži kožo.
Skrb zanjo po božičnih praznikih
Če ponovno razmišljate o tem, da bi ob koncu novoletnih praznikov zavrgli božično zvezdo, nikar!
Kljub temu, da božična zvezda velja za praznično rastlino, jo lahko s pravilno nego ohranimo pri življenju še vso leto! Za vas imamo preproste napotke, s katerimi bo ta čarobna rastlina bogatila vaše stanovanje tudi ob koncu božičnih praznikov.
Za začetek nadaljujte s svojo normalno rutino. Torej, zvezdo do meseca aprila le zalivajte kot običajno, nakar jo obrežite na dolžino 10 cm in shranjujte pri nižjih temperaturah.
Meseca maja nastopi čas za presaditev. Svojo božično zvezdo osvobodite premajhnega lonca in jo posadite v večjega. Do oktobra rastlino ponovno shranjujte na nižji temperaturi, ki se naj giba med 15 in 18 stopinj celzija.
Oktober je mesec, ko začnemo božično zvezdo prilagajati na ponovno cvetenje. To pomeni, da bomo rastlini namenili 12 ur dnevne svetlobe in 12 ur popolne teme, s čimer se zvezda začne prilagajati na krajše zimske dni, hkrati pa s tem skrbimo, da se bodo njeni priveski ponovno začeli barvati.
NASVET: Če niste prepričani kako bi rastlini zagotovili popolno temo, jo enostavno postavite v omaro ali nanjo položite veliko škatlo.
Ob koncu novembra zmanjšajte količino zalivanja in gnojenja, nato pa se do praznikov prepustite cvetenju božične zvezde, katera bo prostor ponovno zapolnila s čarobno energijo.
Žal pri negi božične zvezde ni popolnega zagotovila, da bo rastlina ponovno zacvetela, tudi, če je ta bila deležna najboljše oskrbe.
Vendar pa… vredno je poskusiti!