Ali se kdaj vprašate, zakaj vam rastline vedno znova ovenijo, kljub doslednemu zalivanju? Če ne želite, da bi vam rastlina zamerila, preverite svetlobo!

 Topel objem sonca, ki riše nasmehe na obraz in nam vliva energijo po kateri smo še tako močno hrepeneli! Le kdo ga ne bi oboževal? Enako velja za rastline, ki ga ne le obožujejo, ampak ga tudi potrebujejo za svoje preživetje. Sonce spada v eno izmed glavnih sestavin v rastlinski prehrani, saj poganja fotosintezo, ki pomaga pri razvijanju čudovitih zelenih prijateljev.

Kako vpliva sonce na rast vaših rastlin?

Splošno znano je, da rastline potrebujejo sončno svetlobo, da uspejo. Brez nje ne dobijo potrebne hrane za rast, razmnoževanje in preživetje.

Sonce je gonilna sila fotosinteze, procesa, o katerem ste že zagotovo veliko slišali v šoli. Za osvežitev spomina, vam prilagamo definicijo:

»Fotosinteza je proces, pri katerem rastline iz sončne svetlobe, vode in ogljikovega dioksida, ustvarijo kisik in energijo v obliki sladkorja.«

Preprosto povedano, gre za proces, kjer rastline zbirajo sončno energijo, da proizvedejo svojo lastno hrano.

Kljub temu, da vemo, da rastline potrebujejo svetlobo, le malokdo ve kako se izbira svetlobe pri različnih rastlinah razlikuje. Namreč, rastline potrebujejo različno stopnjo izpostavljenosti soncu in formula »čim več, tem bolje«, tukaj ne deluje.

Tako zlahka kot lahko sonce opeče in uniči vašo kožo, lahko poškoduje tudi rastline. Bistvenega pomena pri ustvarjanju vašega zelenega doma je razumeti, koliko sončne svetlobe potrebuje vaša rastlina.

Slika prikazuje lončnico sukulento

Znaki, ki kažejo na to, da vaša rastlina potrebuje več svetlobe

Kadar bodo vaše rastline izpostavljene premajhni količini sončne svetlobe, bodo naredile vse kar je v njihovi moči, da jo dosežejo. Obstaja nekaj načinov, ki nakazujejo na to, da vašim rastlinam primanjkuje svetlobe in, da je napočil čas, da jih premaknete.

Redka ali šibka rast 

Sonce je eden glavnih virov rastlinske prehrane, zato bo njegovo pomanjkanje v veliki meri vplivalo na njihovo rast. Pomanjkanje sončne svetlobe bo povzročilo redko ali šibko rast vaših zelenih prijateljev, kar bomo opazili z oddaljenimi listi in daljšim steblom, rastlina pa se bo spreminjala v vedno tanjšo.

Prav tako bodo rastline vse svoje moči usmerile k soncu, zato bodo podaljšale stebla in veje, da bi lažje dosegle sončno svetlobo. 

Seganje po virih svetlobe

Opazili boste, da se rastline nagibajo k oknu, vratom ali odprtinam, kjer je svetloba jasna in močna. Posledično se začnejo proti svetlobi obračati tudi listi ali kar cela rastlina. To pomeni, da bodo na sončni strani rastline lepe in zdrave, na drugi pa popolnoma gole. 

Temu se lahko izognete tako, da vašo rastlino zavrtite vedno, kadar jo zalijete! Lonec obrnite nekje za četrtino obsega, kar bo omogočilo, da bosta obe strani rastline dobro osvetljeni.

Listi so majhni ali jih sploh ni

Dober pokazatelj, da vaše rastline ne dobijo dovolj svetlobe je tudi ta, da jim zrastejo zelo majhni listi. Pomanjkanje svetlobe pomeni pomanjkanje energije, zato rastlina ne more proizvesti listov ustrezne velikosti.

Opozorilo: Normalno je, da rastlina pozimi neha rasti, saj je to del naravnega cikla. Rast je iz tega razloga potrebno spremljati vsako sezono.

Rjavo obarvani listi

Rastline vam bodo zelo hitro pokazale, da jim trenutni življenjski pogoji ne ustrezajo. Njihovi listi in vršički bodo začeli rjaveti, do česar pride iz dveh razlogov: pomanjkanja svetlobe ali vode. 

Slika prikazuje rjavo obarvan list, ki je lahko posledica prekomernega ali premajhnega zalivanja rastline.

Dalj časa mokra prst

Ali ste vedeli, da prst ne posuši sonce, vendar to naredijo rastline, kadar preko korenin črpajo vodo? Služi jim za energijo, ki jo kasneje potrebujejo pri pridelavi svoje lastne hrane, skozi prej imenovan proces fotosinteze.

Kadar pride do pomanjkanja svetlobe postane ta postopek počasnejši, posledično pa tudi rastlina več ne potrebuje toliko vode. Zaradi tega so tla in korenine dlje časa navlažene, kar lahko vodi v gnitje korenin ali rumenitve listov.

Pisane rastline se obarvajo v dolgočasne barve

Govorimo o rastlinah, kateri listi so prekriti z razpršenimi barvami. To so na primer: Variegated Monstera, Stromanthe Triostar, White Fusion Calathia, idr. 

Kadar začne tem rastlinam primanjkovati sončne svetlobe, se ponovno spremenijo v 100 – odstotno  zeleno barvo, brez barvnih odtenkov. Razlog za to je ponovno fotosinteza, ki poteka v zelenih listih. Ker pisani listi niso tako učinkoviti pri proizvodnji hrane kot zeleni, jih bo rastlina spremenila nazaj v zelene, da bi povečala učinkovitost fotosinteze.

Katera svetloba je za mojo rastlino prava?

Popolna sončna svetloba

Te rastline naravnost obožujejo sonce! Za svojo rast in razvoj, potrebujejo vsak dan vsaj 6 ur direktne sončne svetlobe.

Najpogostejše rastline v naših domovih, ki potrebujejo popolno sončno svetlobo so:

 • Kaktusi in sukulente
 • Citrusi, kot so pomaranča kalamondin, kumkvat, limona Meyer,…
 • Hibiskus 
 • Kulinarična zelišča, kot so bazilika, timijan, origano,…
 • Cordyline fruticosa
 • Orhidejski kaktus (Epiphyllum)
 • Gardenije
 • Jasmin
 • Kalanchoe
 • Pelargonije
 • Poinsettia
 • Neodporna azaleja (Rhododendron)
 • Orhideje
 • Kaladij

Za naštete rastline, bo v vašem domu kot nalašč mesto, ki je obsijano s soncem. Poiščite južno okno v vašem domu in se prepričajte, da pred oknom ni nobene ovire, kot so na primer zavese, drevesa ali zgradbe, ki bi preprečevala dostop sončne svetlobe. 

Slika prikazuje sukulente, ki za rast potrebujejo popolno sončno svetlobo.

Srednja sončna svetloba

Rastline kot so Coffee arabica, Monstera, Fikus, rastejo na gozdnih tleh, kjer so zaščitene pred neposredno sončno svetlobo vsaj del dneva. 

Takšne pogoje obožuje veliko rastlin, zato imate srečo! Gre za precej običajno svetlobno situacijo, saj je v domačem okolju večina oken obrnjenih proti zahodu ali vzhodu. Tako bodo vaše rastline vsak dan izpostavljene približno 2 – 4 ure neposredni sončni svetlobi, kar je zanje dovolj!

Najpogostejše rastline v naših domovih, ki potrebujejo srednjo sončno svetlobo so:

 • Amarilis (Hippeastrum)
 • Slonovo uho (Alocasia)
 • Špargljevi praproti ( Asparagus)
 • Praproti
 • Fikus elastica
 • Begonije
 • Grozdni bršljan (Cissus)
 • Croton (Codiaeum)
 • Schefflera
 • Pepermonija
Slika prikazuje zeleno rastlino, ki za svojo rast potrebuje srednjo sončno svetlobo.

Senca

Ali vas prazni temni kotički vašega stanovanja spravljajo ob živce, hkrati pa nimate ideje kako bi vanje vlili nekaj življenja?

No, tudi za vas imamo rešitev! Rastline, kot so praproti, mavrina (Pothos) ali kalateja so idealne za vas! Ne moremo popolnoma zatrditi, da imajo naštete rastline rade le senco, vendar se nanjo veliko bolje prilagodijo kot ostale rastline.

Najpogostejše rastline v naših domovih, ki se prilagodijo na senco so:

 • Kitajska zimzelena rastlina (Aglaonema)
 • Litoželezna rastlina ( Aspidistra)
 • Palma »Ponytail« (Beaucarnea recurvata)
 • Dracena 
 • Angleški bršljan (Hedera helix)
 • Homalomena
 • Pothos (Epipremnum)
 • Philodendron
 • Lady palm (Rhapis excelsa)
 • Snake plant (Dracaena trifasciata)
 • Rastlina Zee zee (Zamioculcas)

Še vedno so rastline, zato potrebujejo vsaj malo sončne svetlobe. Če jim boste na čase privoščili vsaj malo sonca, bo njihov razvoj veliko lepši.

Slika prikazuje zelene rastline, ki lahko rastejo tudi v senci.

Kako izbrati pravo sončno svetlobo za vašo rastlino?

Če niste strokovnjak za rastline, ki je skozi leta vzgojil že veliko rastlin, bo izbira zapletena. 

Na vašo srečo so ob nakupu rastline običajno priložena splošna navodila, ki se jih je dobro držati. V njih boste našli vse zahteve za osvetlitev vašega zelenega prijatelja.

Poznavanje svetlobnih zahtev za vašo rastlino je enostaven korak, toda kako ugotoviti, ali je vaš prostor dovolj osvetljen? To predstavlja eno izmed glavnih težav, zakaj rastline v domovih ne uspejo kot bi morale.

Da boste v svojem domu zagotovili pravo mesto za vašo rastlino, vam pri tem lahko pomaga široka paleta izdelkov, ki jih boste našli na spletu. 

Slika prikazuje zelene rastline.

Zaključek

Če želite pri vaših rastlinah zabeležiti uspeh, bo ključnega pomena izbira prave svetlobe. Z njeno pomočjo bodo rastline ostale sveže in zdrave, vaš dom pa bo zablestel v čudovitih zelenih barvah!

PREDNOSTI PODJETJA CONTRAST D.O.O.

Contrast-d.o.o.-dobava-rezanega-cvetja-dobava-loncnic-grosist-cvetja-Layer 265

SMO VODILNI DOBAVITELJ REZANEGA CVETJA IN LONČNIC V SLOVENIJI.

Contrast-d.o.o.-dobava-rezanega-cvetja-dobava-loncnic-grosist-cvetja-icon truck delivery

PRODAJO CVETJA IN LONČNIC IZ DOSTAVNIH VOZIL, KI SE DNEVNO GIBLJEJO V VAŠI BLIŽINI.

Contrast-d.o.o.-dobava-rezanega-cvetja-dobava-loncnic-grosist-cvetja-Layer 264

CVETJE UVAŽAMO TRIKRAT TEDENSKO, ZATO LAHKO JAMČIMO VEDNO SVEŽE CVETJE IN PESTER IZBOR LONČNIC.

Contrast-d.o.o.-dobava-rezanega-cvetja-dobava-loncnic-grosist-cvetja-Layer 262

NAROČANJE REZANEGA CVETJA IN LONČNIC V SPLETNI TRGOVINI.

Contrast-d.o.o.-dobava-rezanega-cvetja-dobava-loncnic-grosist-cvetja-Layer 262

V NAŠEM POSLOVANJU V OSPREDJE ZMERAJ POSTAVLJAMO KOREKTEN ODNOS DO STRANK.

Za več informacij o posebni / dodatni / novi ponudbi na trgu se naročite na našo mailing listo.

Strinjam se, da spletna stran CONTRAST d.o.o. sme uporabiti moj e-poštni naslov v namene elektronskega obveščanja.I agree that the website of Contrast d.o.o. may use my email address for emailing purposes.